روز گذشته، در اختتامیه همایش ملی «ایدهها و راهکارهای نوین در توسعه پایدار حوضه آبریز دریاچه ارومیه» که در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز برگزار شد، توفیق حضور داشتم و بر لزوم برگزاری چنین رویدادهایی در مراکز علمی تاکید کردم. باور دارم که دانشگاهها باید بهعنوان مراکز علمی، به دنبال حل مسائل و مشکلات جامعه باشند و این همایشها گامی موثر در این مسیر هستند.
یکی از مهمترین چالشهایی که بخصوص استان ما با آن مواجه است، مسئله خشکسالی دریاچه ارومیه است. اهمیت این دریاچه به اندازه نقاط تعادل دنیا حیاتی است و باید به این مسئله با جدیت پرداخته شود.
متأسفانه، بخشی از این بحران به سوءمدیریتها بازمیگردد که در سالهای گذشته شاهد آن بودهایم.
در این همایش، به پروژههای احیای دریاچه ارومیه اشاره کردم که متأسفانه نتوانستهاند به نتایج مطلوب دست یابند. قرآن کریم در یکی از آیات خود به ما میآموزد که «حیات همه چیز در آب است»، اما تاکنون نتوانستهایم بهدرستی با منابع آبی خود رفتار کنیم و این کمتوجهیها عواقب سنگینی داشته است.
در حوضه دریاچه ارومیه، تعداد ۱۰۰ سد ساخته شده که حقابه این دریاچه را از بین برده است. روزگاری در این منطقه ۲ میلیون تن محصولات کشاورزی با مصرف ۲ میلیارد مترمکعب آب تولید میشد، اما افزایش بیرویه تولیدات کشاورزی به ۱۰ میلیون تن و مصرف آب به ۱۰ میلیارد مترمکعب، فشار مضاعفی بر منابع آبی منطقه وارد کرده است.
پروژه انتقال آب ارس به دریاچه ارومیه و دشت تبریز یکی از طرحهای حیاتی است که نیازمند اعتبارات و سرمایهگذاری صنایع میباشد.
خوشبختانه، رئیس دولت چهاردهم که خود نماینده مردم تبریز، اسکو و آذرشهر در مجلس بوده، با مشکلات این منطقه بهخوبی آشناست و امیدواریم اقدامات اساسی برای حل این بحران در آینده نزدیک صورت گیرد.
با همکاری و تلاش همهجانبه میتوانیم گامهای مؤثری در جهت نجات دریاچه ارومیه و توسعه پایدار منطقه برداریم.
علیرضا منادی سفیدان
نماینده مردم شریف تبریز، آذرشهر و اسکو
و رئیس کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری مجلس شورای اسلامی